Kurzy

TV 89 Správné držení těla pohledem jógy a jógové terapie - 1. část

Lektor/ka kurzu
RNDr. Jitka Macháčková
Cílová skupina
učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé SOŠ a SOU, učitelé gymnázií, učitelé VOŠ, vychovatelé školských zařízení, pedagogové volného času, učitel - metodik prevence, speciální pedagogové, asistenti pedagoga
Kurz akreditován MŠMT pod č.
BEZ AKREDITACE MŠMT
Počet vyučovacích hodin
6 (1 vyučovací hodina = 45 min.)

Správné držení těla je možné zjednodušeně chápat jako takové nastavení pohybového aparátu, při kterém jsou vazy, šlachy, svaly a klouby v co nejmenším zatížení a napětí. S tímto držením těla se většinou již rodíme, ale vlivem vnějších okolností (dlouhodobým sezením, jednostrannou zátěží při práci, sportu i nepohybu) ho však postupem času ztrácíme. Důsledkem je zvýšená zátěž celého pohybového aparátu, která může způsobit např. bolesti zad, hyperlordózu, hyperkyfózu, skoliózu apod. Prevencí i možností nápravy může být znalost základních principů fungování těla při pohybu a jejich praktické využití v běžném denním životě. S tímto může pomoci právě metodika jógové terapie využívající jógových cviků, do kterých jsou integrovány moderní poznatky o základních pohybových vzorcích a principech zdravého pohybu a ty pak aplikovat v běžném životě.

Během kurzu je kombinována teorie s potřebnou praxí tzn. cvičením, automasážemi, relaxací… Získané poznatky jsou využitelné v osobním životě každého jedince a zároveň mohou být inspirací nebo součástí metodiky vyučování

 

Teoretická část:

  • Anatomie pohybového aparátu
    • Biomechanické zákonitosti pohybu.
    • Hluboký stabilizační systém.
  • Vývojová kineziologie jako způsob návratu ke správným pohybovým vzorcům (metoda, na které je založena rehabilitace prof. Koláře).

Praktická část:

  • Vnímání svého těla, zkoumání vlastních pohybových stereotypů.
  • Cvičení zaměřené na posílení hlubokého stabilizačního systému.
  • Minutové cviky (při běžných denních činnostech - stání, sezení …) zpevňující „střed těla“.
  • Akupresurní body – pomoc při bolestech zad.

Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...

Praha 10.04.2024, 9:00–14:00

místo konání bude upřesněno na pozvánce

2 050 Kč

volných míst: 7
 objednat

Brno 24.04.2024, 9:00–14:00

místo konání bude upřesněno na pozvánce

2 050 Kč

 objednat

TV 88 Aby tělocvik bavil i „nesporťáky“

Lektor/ka kurzu
Mgr. Dita Culková, Ph.D.
Cílová skupina
učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé 2. stupně ZŠ, pedagogové volného času
Kurz akreditován MŠMT pod č.
758/2023-7-32
Počet vyučovacích hodin
6 (1 vyučovací hodina = 45 min.)

Méně tradiční metody v tělesné výchově, didaktické a pohybové hry, psychomotorické činnosti, organizace hodiny z pohledu řídících stylů a sociálně-interakčních forem, podpora motivace žáka a prostor pro sdílení. Konkrétně:

  • nabídka alternativ a dobré praxe pro jednotlivé části hodiny TV (rušná, průpravná, hlavní a závěrečná část),
  • emoční křivka - tělesná výchova jako zdroj emocí, žákova motivace v TV a jak ji podpořit,
  • pohybové hry a psychomotorické činnosti jako prostředek naplňování vzdělávacích cílů,
  • rozvoj tělesné zdatnosti a obratnosti herními formami – deskové a společenské hry jako součást cvičení na stanovištích a kruhového tréninku,
  • zpětná vazba v tělesné výchově – časově nenáročné techniky s využitím pohybu a těla,
  • prostor pro sdílení nezdarů, obav, otázek nebo naopak didaktických a metodických úspěchů.

Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...

Praha 25.04.2024, 9:00–14:00

místo konání bude upřesněno na pozvánce

2 050 Kč

volných míst: 6
 objednat

TV 87 Potraviny jako nástroje k upevnění zdraví

Cílová skupina
učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé SOŠ a SOU, učitelé gymnázií, učitelé VOŠ
Kurz akreditován MŠMT pod č.
6368/2022-4-234
Počet vyučovacích hodin
8 (1 vyučovací hodina = 45 min.)

Vzdělávací akce bude zaměřena na problematiku vlivu potravin a látek v nich obsažených na fyziologické procesy v těle člověka a normalizaci těchto procesů. Dále bude pojednáno o využití výše zmíněných potravin a látek v rámci prevence chorob a podpory zdraví.

V průběhu akce budou dle probíraného tématu zařazeny dialogické metody, brainstormingové aktivity, výklad, testovací úlohy atd.

V průběhu semináře budou využity elektronické materiály připravené autorkou.

1. a 2. hodina: Úvod do problematiky potravin a jejich složek s příznivým působením na fyziologii člověka - vymezení pojmů, historie, trendy ve výzkumu, přínosy a rizika atp.;

3. až 6. hodina:  Seznámení s vybranými potravinami a jejich obsahovými složkami v souvislosti se zdravotními přínosy a riziky pro člověka (látky sacharidové, lipidové, proteinové povahy, vitamíny, látky fenolové a terpenové povahy a jiné);

7. hodina: Seznámení se zdroji pro přípravu výukových materiálů, tipy pro výuku, náměty na didaktické materiály (literatura, webové stránky, výuková videa a další);

8. hodina: Diskuze s účastníky, dotazy, ověřovací test, závěrečné shrnutí

Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...

Praha 19.04.2024, 9:00–16:00

místo konání bude upřesněno na pozvánce

2 550 Kč

 objednat

DESCARTES, v.o.s. si vyhrazuje právo změnit termín konání akce, pokud bude nutné. O změně termínu se účastníci dozví s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím pozvánky.

descartes
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace