Správné držení těla je možné zjednodušeně chápat jako takové nastavení pohybového aparátu, při kterém jsou vazy, šlachy, svaly a klouby v co nejmenším zatížení a napětí. S tímto držením těla se většinou již rodíme, ale vlivem vnějších okolností (dlouhodobým sezením, jednostrannou zátěží při práci, sportu i nepohybu) ho však postupem času ztrácíme. Důsledkem je zvýšená zátěž celého pohybového aparátu, která může způsobit např. bolesti zad, hyperlordózu, hyperkyfózu, skoliózu apod. Prevencí i možností nápravy může být znalost základních principů fungování těla při pohybu a jejich praktické využití v běžném denním životě. S tímto může pomoci právě metodika jógové terapie využívající jógových cviků, do kterých jsou integrovány moderní poznatky o základních pohybových vzorcích a principech zdravého pohybu a ty pak aplikovat v běžném životě.
Během kurzu je kombinována teorie s potřebnou praxí tzn. cvičením, automasážemi, relaxací… Získané poznatky jsou využitelné v osobním životě každého jedince a zároveň mohou být inspirací nebo součástí metodiky vyučování
Teoretická část:
Praktická část:
Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...
Méně tradiční metody v tělesné výchově, didaktické a pohybové hry, psychomotorické činnosti, organizace hodiny z pohledu řídících stylů a sociálně-interakčních forem, podpora motivace žáka a prostor pro sdílení. Konkrétně:
Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...
Vzdělávací akce bude zaměřena na problematiku vlivu potravin a látek v nich obsažených na fyziologické procesy v těle člověka a normalizaci těchto procesů. Dále bude pojednáno o využití výše zmíněných potravin a látek v rámci prevence chorob a podpory zdraví.
V průběhu akce budou dle probíraného tématu zařazeny dialogické metody, brainstormingové aktivity, výklad, testovací úlohy atd.
V průběhu semináře budou využity elektronické materiály připravené autorkou.
1. a 2. hodina: Úvod do problematiky potravin a jejich složek s příznivým působením na fyziologii člověka - vymezení pojmů, historie, trendy ve výzkumu, přínosy a rizika atp.;
3. až 6. hodina: Seznámení s vybranými potravinami a jejich obsahovými složkami v souvislosti se zdravotními přínosy a riziky pro člověka (látky sacharidové, lipidové, proteinové povahy, vitamíny, látky fenolové a terpenové povahy a jiné);
7. hodina: Seznámení se zdroji pro přípravu výukových materiálů, tipy pro výuku, náměty na didaktické materiály (literatura, webové stránky, výuková videa a další);
8. hodina: Diskuze s účastníky, dotazy, ověřovací test, závěrečné shrnutí
Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...
DESCARTES, v.o.s. si vyhrazuje právo změnit termín konání akce, pokud bude nutné. O změně termínu se účastníci dozví s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím pozvánky.