Lokální, sezónní a původní potraviny v environmentálních souvislostech - webinář
Cílová skupina
učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé SOŠ a SOU, učitelé gymnázií, učitelé VOŠ, vychovatelé školských zařízení, asistenti pedagoga
Kurz akreditován MŠMT pod č.
15063/2022-4-472
Počet vyučovacích hodin
8 (1 vyučovací hodina = 45 min.)
Seminář je zaměřen na praktické uchopení problematiky lokálních, sezónních a původních potravin v environmentálním kontextu. Ukazuje i pohledy z dalších stran – potravinářské, medicínské, sociální atd. Zahrnuje velký podíl diskusí a bloky samostatné práce, které mohou být využity jako inspirace pro výuku i výchovu k odpovědnosti vůči životnímu prostředí.
- Úvod do problematiky (2,5 hod)
- Objasnění pojmů lokální, původní, tuzemské, sezónní
- Společné zamyšlení „jak daleko je lokální“?
- Lokální x původní – myšlenkový experiment s individuální prací účastníků; společné porovnání výsledků
- Posouzení různých aspektů využívání lokálních potravin (4 hod)
- Kvalita potravin
- Ekologický pohled
- Ekonomický pohled
- Zdravotní aspekty
- Sociální pohled
- Možnosti získání lokálních a sezonních potravin; skladování potravin (1,5 hod)
- Závěrečná diskuse
Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...
DESCARTES, v.o.s. si vyhrazuje právo změnit termín konání akce, pokud bude nutné. O změně termínu se účastníci dozví s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím pozvánky.