Bi 80 Ekosystémy světa

Předmět
Zeměpis, Biologie, Environmentální výchova
Cílová skupina
učitelé SOŠ, učitelé víceletých gymnázií, učitelé 4-letých gymnázií, učitelé VOŠ
Akreditace
396/2018-2-35

DESCARTES, v.o.s. si vyhrazuje právo změnit termín konání akce, pokud bude nutné. O změně termínu se účastníci dozví s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím pozvánky.


Vzdělávací cíl

Hravou formou seznámit, účastníky s základními principy koloběhu živin v krajině, adaptacemi zvířat a živočichů, strategie přežití v extrémním prostředí. Vedlejším cílem je spolupráce účastníků v kolektivu. . 


Charakteristika

Použití hmyzu jako potravy (odborně entomofágie) je zcela běžnou záležitostí ve většině zemí světa, kromě „vyspělých“ zemí západní Evropy a Ameriky. V Africe, jihovýchodní Asii a severní část Latinské Ameriky nejen, že na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy, ale tato početná skupina živočichů je především vyhledávanou lahůdkou. Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až 40% živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možno hmyz konzumovat celý. Jistě není potřeba zdůrazňovat obrovskou reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat. Nebojte se, odhoďte konvence stranou a přijďte ochutnat. 


Obsah akce

  • Úvod seznámení s problematikou + úvodní hra (poukazující na nerovnoměrné rozdělení zdrojů) 45 min
  • Co to je entomofágie (45 min)
  • Virtuální výlet co se ve světě konzumuje (45 min)
  • Strategie přežití  - hra (45 min)
  • Jak konzumovat hmyz  - první ochutnávka (45 min)
  • Příprava hmyzu v kuchyni (45 min)

Praha, 30.04.2019, 10:00–15:00

místo konání bude upřesněno na pozvánce

990 Kč

 objednat

Olomouc, 13.05.2019, 10:00–15:00

místo konání bude upřesněno na pozvánce

990 Kč

 objednat
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace