DESCARTES, v.o.s. si vyhrazuje právo změnit termín konání akce, pokud bude nutné. O změně termínu se účastníci dozví s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím pozvánky.
Seznámení s principy výživy a přípravy potravin z pohledu a znalostí biochemie a biotechnologie pro SŠ učitele chemie a biologie.
Kurs probere principy výživy, nutriční hodnoty základních potravin, spolu s principy potravinářských a biotechnologických výrobních procesů, při nichž jsou využívány biochemické procesy. Současně kurs seznámí frekventanty s biochemickými procesy, s kterými se setkáváme v každodenním životě. Detailně budou probrány technologie průmyslově významných výrob např. zpracování mléka, masa, rostlinných produktů (cukr, obiloviny, r. oleje, káva, čaj,…), výroby kvasných nápojů, biotechnologických příprav každodenně používaných chemických látek (dochucovadla, ocet,…) a farmaceutické výrobky (antibiotika). Navíc budou frekventanti uvedeni do biochemických procesů zpracování a trávení základních potravin u člověka.
Obsah:
1)Výživa a nutriční a biochemické vlastnosti potravin (energie, vitamíny, minerály, základy intermediálního metabolismu člověka)
2)Zpracování mléka, technologie mléčných výrobků
3)Zpracování rostlinných produktů (obiloviny, cukr, oleje, káva, čaj, …)
4)Výroby kvasných nápojů
5)Technologie masa a konzervárenství
6)Biochemie a biotechnologie každodenního života
7)Biochemie trávení proteinů u člověka
8)Biochemie trávení sacharidů a lipidů u člověka
45 minut na každé téma