doc. Mgr. Erik Gilk, Ph.D.

doc. Mgr. Erik Gilk, Ph.D.

Erik Gilk (1973) je literární historik a kritik. Vystudoval obor čeština a historie na FF MU v Brně, kde rovněž absolvoval doktorské studium. Na konci 90. let působil jako učitel na základní škole, od roku 2000 je členem Katedry bohemistiky FF UP v Olomouci, nejprve v pozici odborného asistenta, nyní jako docent. Přednáší mj. českou literaturu první poloviny 20. století a současnou literaturu, vede semináře tvůrčí literární kritiky. V letech 2006–2008 byl zaměstnán též jako vědecký pracovník na částečný úvazek nebo jako externista v pražském Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. Je členem redakční rady časopisu Český jazyk a literatura.

Vydal odborné monografie Poetiky a kontexty prózy Karla Poláčka (2005) a Vítěz i poražený. Prozaik Ladislav Fuks (2013), soubory literárních kritik Prozaická zastavení (2010) a Zápisky o próze české (2019) a studijní příručky Literárněkritické praktikum (2012), Dějiny moderní české literatury 1 (2018) a Dějiny moderní české literatury 2 (2020). Editorsky a autorsky se podílel na multimediální aplikaci příručky Panorama české literatury. Literární dějiny od počátků do r. 1989 (2008). Dlouhodobě se zabýval dílem Karla Poláčka a spolupořádal pravidelná sympozia v prozaikově rodišti Rychnově nad Kněžnou a následně redigoval příslušné sborníky Karel Poláček a podoby českého humoru v české literatuře 19. a 20. století (2004), Karel Poláček a obraz první světové války v české literatuře (2007) a Karel Poláček a žánry beletristické publicistiky (2012). Edičně připravil závěrečný svazek Spisů Karla Poláčka pod názvem Úvahy, korespondence, deník (2001) a kritickou edici Almanachu na rok 1914 (2014). Na ni navázala ediční příprava kolektivní monografie Almanach na rok 1914. Mezi modernou a avantgardou (2016). Spolu s Ivanou Cahovou a Martinem Lukášem připravil k vydání obsáhlou antologii Tobě zahynouti nedám… Česká časopisecká šoa povídka 1945–1989 (2017).

 

Zpět

descartes
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace