WEB 250 Lokální, sezónní a původní potraviny v environmentálních souvislostech - webinář
DESCARTES, v.o.s. si vyhrazuje právo změnit termín konání akce, pokud bude nutné. O změně termínu se účastníci dozví s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím pozvánky.
Obsah akce
Seminář je zaměřen na praktické uchopení problematiky lokálních, sezónních a původních potravin v environmentálním kontextu. Ukazuje i pohledy z dalších stran – potravinářské, medicínské, sociální atd. Zahrnuje velký podíl diskusí a bloky samostatné práce, které mohou být využity jako inspirace pro výuku i výchovu k odpovědnosti vůči životnímu prostředí.
- Úvod do problematiky (2,5 hod)
- Objasnění pojmů lokální, původní, tuzemské, sezónní
- Společné zamyšlení „jak daleko je lokální“?
- Lokální x původní – myšlenkový experiment s individuální prací účastníků; společné porovnání výsledků
- Posouzení různých aspektů využívání lokálních potravin (4 hod)
- Kvalita potravin
- Ekologický pohled
- Ekonomický pohled
- Zdravotní aspekty
- Sociální pohled
- Možnosti získání lokálních a sezonních potravin; skladování potravin (1,5 hod)
- Závěrečná diskuse
Vzdělávací cíl
Vysvětlit obsah pojmů lokální, původní, sezonní potraviny
Objasnit analýzu dopadu používání lokálních x nelokálních potravin na životní prostředí, kvalitu potravin, sociální, zdravotní a ekonomické vazby
Ukázat možnosti začlenění problematiky do výuky
Pro účastníky
Co si mají účastníci donést s sebou
PC se softwarem ZOOM pro účast na webináři, mikrofon pro případné dotazy (alternativně lze použít chat)