Kurzy
CHE 126 Jedy kolem nás: Jak číst informace o nich
učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé SOŠ a SOU, učitelé gymnázií, učitelé VOŠ, pedagogové volného času
Chemie
8 (1 vyučovací hodina = 45 min.)
Toxické látky přitahují lidskou pozornost od nepaměti. Záznamy o tom lze najít již ve starověkých dokumentech. V současnosti jsou toxické látky, které kontaminují vodu, vzduch, půdu a potravu předmětem intenzivního zájmu odborné i laické veřejnosti. Informace o nich jsou dnes díky internetu snadno dostupné, ale je těžké se v jejich záplavě orientovat, vyhodnotit jejich spolehlivost a odlišit je od desinformací. Není proto příliš překvapivé, že laická veřejnost má často zkreslené představy o rizikách spojených s toxickými látkami kolem nás. Média některá rizika často zveličují a jiná ignorují.
Porozumět správně informacím rizikům spojeným s toxickými látkami není možné bez pochopení způsobů, jak odborníci tato rizika hodnotí a jak se stanovují bezpečné dávkové či expoziční limity. Proto se v rácmi tohoto kurzu účastníci seznámí se základními koncepty analýzy rizika spojeného s expozicí škodlivým látkám. Budou ukázány příklady nebezpečných kontaminantů životního prostředí, vody a potravy s poukazem na rizika pro lidské zdraví a také některé typické příklady "informačních posunů," které se objevují v médiích a někdy i v oficiálních autoritativních zdrojích. Pozornost bude věnována také diskusím s účastníky.
Osnova:
- Od Paracelsa k dnešku a zpět k Paracelsovi: pohled na jedy v toku staletí (1h)
- Jak se odhaduje zdravotní riziko spojené s toxicitou a karcinogenitou. Limitní hodnoty škodlivých látek, jejich význam a způsob odvození (přípustný expoziční limit, přípustná/tolerovatelná denní dávka, referenční dávka, maximální limit pro residua pesticidů) (2 h)
- Persistentní látky v životním prostředí a lidské zdraví, aneb časovaná bomba (1 h)
- Toxické látky (včetně karcinogenů) v potravě. Jsou „éčka“ tím nejhorším, co jíme? (1 h)
- Příklady mediálního zkreslení: čím byl otráven Alexander Veliký; pesticidy v čaji, dvojí mýtus o železe ve špenátu a další (2 h)
- Nové psychoaktivní látky („designer drugs“): Co mohou a co nemohou způsobit (1 h)
Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...
TV 101 Sport a výživa očima vědce – aktuální pohled v teorii i praxi
učitelé MŠ, učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé SOŠ a SOU, učitelé gymnázií, učitelé VOŠ, vychovatelé školských zařízení, ředitelé škol a školských zařízení, učitelé ZUŠ a SUŠ, pedagogové volného času, výchovní poradci, učitel - metodik prevence, speciální pedagogové, psychologové, asistenti pedagoga
Tělesná výchova
8 (1 vyučovací hodina = 45 min.)
Praktická biochemie výživy, sportu a vytrvalostních disciplín
Forma: Mini-přednášky, workshop, diskuze, výpočet bazálního metabolismu, možnost měření koncentrace laktátu a glukózy v krvi gluko- a laktátometry.
Biochemie a fyziologie sportu
Hned na úvod se trochu proběhneme s možností změřit si koncentraci laktátu v krvi ve vztahu k tepové frekvenci. Bude navazovat teoretická část zaměřená na:
- Význam vytrvalosti
- Význam posilování
- Malé intervence
- Oxidační stres
- Laktátovou křivku a VO2max
- Základy aerobního vs. anaerobního metabolismu
Biochemie a význam výživy a výživových doplňků
- Význam racionální diety včetně jednotlivých složek
- Význam doplňků stravy
- Hydratace při sportovním výkonu
- Význam iontových nápojů
- Malé intervence
- Antioxidanty a dlouhověkost
Detailní informace o kurzu: vzdělávací cíl, charakteristika, požadavky na účastníky,...
DESCARTES, v.o.s. si vyhrazuje právo změnit termín konání akce, pokud bude nutné. O změně termínu se účastníci dozví s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím pozvánky.
